July Morning Ikebana - Защо посрещаме първия юлски изгрев

Джулай морнинг (July Morning – юлско утро) е още един предвестник на лятото. Някои хора го свързват с началото на безгрижния летен период, изпълнен със слънце, море, приключения и веселби. Сутринта на 1 юли хиляди се взират в хоризонта, за да посрещнат първите слънчеви лъчи. Но знаете ли как всъщност възниква този своеобразен празник и какво е неговото значение? Вижте каква е неговата история.

Традицията на посрещането на първия юлски изгрев започва във Варна още през 80-те години на миналия век, сред българското хипи движение. Твърди се, че идеята възниква от един хипар, който трябвало да стои на пост в казармата нощта на 30 юни срещу 1 юли. Тогава той си обещал да направи така, че никой да не посреща това утро сам. На следващата година събрал няколко приятели, с които посрещнали изгрева, докато песента на Uriah Heep „July Morning” звучала от касетофона на батерии. Тази песен се превръща в емблематична за празника и дава неговото име. Новината за Джулай морнинг се разпространила бързо и всяка следваща година започнали да се събират все повече хора на брега на морето, искащи да пеят и да се забавляват, докато чакат първите слънчеви лъчи. С времето празникът започва малко по малко да се оформя като такъв. Започват да се изнасят официални концерти, които от един момент започват да бъдат уважавани дори от Джон Лоутън - вокалистът на Uriah Heep.


Празникът е уникален за България поради естеството на неговото възникване и не се наблюдава в други европейски страни. Той се превръща в символ на протеста срещу комунистическата власт и борба за свободата. Дори след падането на комунистическия режим в страната, Джулай морнинг продължава да се празнува, въпреки че първоначалната идея за протест и търсене на свобода вече губи своето значение. В наши дни, за някои хора посрещането на първото юлско слънце пречиства от лоши мисли и носи неповторима наслада, мир и надежда. За други, Джулай морнинг е бягство от цивилизацията и оковите на големия град, досег до природата. Трети пък, искат просто да се забавляват и да празнуват лятото.
Поради прекаленото посещение след промените от 1989 г. на хора, които са далеч от хипарската идея, група от "старите хипари" решават да започнат да честват "ивнинга" ("вечерта" — от July Evening), като се събират в с. Варвара на 30 юни. Някои празнуват Джулай ивнинг вечерта на 31 юли срещу 1 август, с намерението да изпратят юлското слънце така, както са го посрещнали.


След като Джулай морнинг придобива толкова голяма популярност, започва да се чества и на други места, освен на брега на морето. Хората се събират около големи водни басейни или на хълмисти и високи места, където има най-широка видимост, за да посрещнат слънцето. Всеки, който има желание, може да посрещне изгрева, дори да няма възможността да прекара нощта на открито.


Без значение къде посрещаме първия юлски изгрев и каква символика му отдаваме, това, което всички честваме и очакваме с нетърпение на Джулай морнинг, е именно слънцето. То е в основата на този нетрадиционен празник.

А знаете ли коя е Земята на слънцето и с какво е известна тя? Ако Ви е интересно да разберете и искате да научите повече, заповядайте на изложбата „Икебана и Земята на слънцето“ от 15 до 19 юли в гр. Пловдив! Програмата на събитието може да видите тук .

Ако икебаната Ви вдъхновява и искате и Вие самите да творите, включете се в работилниците и курсовете по икебана на Miracle Ikebana, или се отдайте на творчество и релакс като се включите в нашия "Икебана и Дзен ритрийт". За повече информация вижте тук.

Автор: Диана Станкова
Дизайн на изображението: Стела Станкова