Хортензия

Хортензията е много познато на всички ни растение. Среща се в почти всеки двор или градина. Тя е предпочитан декоративен вид храст в цял свят и е тясно свързана с японската култура.

Смята се, че хортензията произхожда от Япония.

Японците свързват цветето с извинение, тъй като легенда гласи, че японски император се извинил на своята любима с голям букет от хортензии за своето дълго отсъствие.

Хортензията притежава широка гама от значения – прочувствена емоция, благодарност и гордост са част от тях, но всяко значение произтича от различни културни убеждения и истории.

Както споменах по-горе, японците свързват хортензията с извинение, докато викторианците я смятали за отрицателно растение, което символизирало самохвалство или суета, тъй като произвежда чудни цветове, но много малко семена. За това го подарявали на хора, които смятали за студени и отхвърлящи любовта.

Разбира се, няма как да подминем и символиката на цветовете. Хортензиите ни радват в нюанси на розово, бяло, синьо, лилаво и зелено.

Розовите символизират искрена емоция; сините – извинение; белите олицетворяват похвала и самохвалство, а лилавите – желание за дълбоко разбиране на някого.

Автор

Габриела Димитрова

Стажант