Сакура - Японска вишна

Сакура, японска вишна. Sakura, cherry blosssom

Вишната символизира националния характер на японците, а разцъфтяването ú идването на пролетта в Япония. За „Страната на изгряващото слънце” цъфтежа на сакурата се е превърнал в любим народен празник.

Съществуват две легенди за произхода на думата „сакура”, като според първата тя означава „дървото на което седи Бог” и символизира пролетта, живота и красотата. Според втората легенда, думата „сакура“ произлиза от „сакуя“ (цъфтеж, цъфтене), което идва от името на принцеса Коно-хана-сакуя-Химе (принцеса на черешовия цъфтеж, от японската митология),  чийто храм-гробница е разположен на върха на планината Фуджи.

Тя разказва, че принцесата паднала от небето върху вишнево дърво, а буквалният превод на името й означава „принцесата на дърветата-цветя”, защото в онези дни в Япония, „цвете” не означавало друго освен вишнев цвят.

Съществува поговорка която казва, че „вишната сред цветята е това, което е самураят сред хората”. Тази поговорка показва живота на самураите от феодалните времена, като той бива сравняван с този на вишневите цветчета. Връзката между тях се намира в продължителността на живота на вишневите цветчета, която е „не повече от три дни” и отдадеността на самураите, готови да пожертват живота си по всяко време, при необходимост.

В наши дни съществуват близо 400 вида сакура, а те се различават по броя на венчелистчетата, като броят им варира.  Най-разпространените цветове, с които цъфти сакура са розово и бяло, но тя може да цъфти и в червено и жълто. Има дори видове, които променят цвета си по време на цъфтежа. Сакура представлява широколистно дърво с къс, единичен ствол, с плътна корона, достигаща височина от 7,9 до 11,9 м. с гладката кора, която е кафява на цвят, с видими хоризонтални линии

Плодовете на вишневото дърво не са ядливи, за разлика от останалите разновидности на вишни и череши. Цъфтежът им започва на юг в Окинава през март, понася се на север и през април е в Киото и Токио и накрая през май пристига в Хокайдо.

Ханами (Hanami) в японската култура представлява сезона на цъфтене на японските вишни, съпроводен с традиционен ритуал. Едно от най-известните места за Ханами е в Токио в парка Шинджуку, в който растат 1500 сакури от 75 вида. Официалното откриване на сезона на сакура става именно в този парк в присъствието на императорската двойка.

 

Автор: Божидара Аспарухова