Роза

 

Знаете ли защо розата е символ на любовта?

Много хора знаят, или поне са чували, историята за появяването на Свети Валентин, празникът на влюбените. Също така всеки знае, че най-подаряваното цвете на този ден е червената роза, за нейното появяване обаче не се казва много.

Единствено в някои индийски митове се споменава, че най-красивата жена на света Лакшми се е родила от розов цвят. По-късно тя станала жена на Вишну, пазителят на планетата и така станала богиня на красотата, а розовата пъпка се превърнала в символ на магическа тайна.

Така розата се превръща в символ на любовта към жената, на която я подаряваме. Но освен това нейно общо значение, различните й цветове носят различни послания. За червената роза например се казва, че трябва да се поднася само когато искаме да кажем на някой, че го обичаме. Има значение в това дали се подарява разцъфнало цвете или все още не разтворил се цвят, защото пъпката на червената роза освен силни чувства казва, че тази любов трябва да остане в тайна.

Следващата най-позната роза е бялата, тя символизира чистота и вярност и е знак на огромно доверие. Друг предпочитан цвят роза е розовият, като тя подобно на червената е символ на щастие, удоволствие и истински чувства.

За жълтата роза се смята, че говори по-скоро за приятелски чувства отколкото за любовни отношения. Има символика и в това какъв ще бъде броят на подарените цвята, и дали ще бъдат цветово комбинирани или не. Но какъвто и цвят да изберете и какъвто и да е броят им, бъдете сигурни, че вашата половинка ще остане приятно изненадана от този мил жест за денят на влюбените, защото розите винаги са добро решение.

 

Автор: Михаела Радкова

Стажант