Нарцис

В разгара на този толкова любим за нас сезон – пролетта, няма как да подминем едно емблематично цвете. Цвете, което за разлика от други, е събрало толкова много легенди за себе си, че и да искаме не можем да ви разкажем всички.

И може би едно от малкото цветя, което не се свързва с любовта по някакъв начин, а напротив, точно обратното свързваме го със самовлюбването и самовглъбеността. И вече сигурно за никой не остана тайна, че това цвете е нарцисът.

Той идва от семейство „Кокичеви”, а към днешна дата има над 12 000 култивирани сорта със сложен хибриден произход. Може да го видим да цъфти от март до май, и само затова кратко време трябва да му се нарадваме достатъчно.

Една от най-истинските и любими легенди за цветето е тази, в която се разказва за един много красив юноша на има Нарцис. Той бил син на речния бог Кефис и нимфата Лавриона. Прорицателят Тирезий казал на родителите му, че тяхното дете ще доживее до дълбока старост само ако никога не види лицето си. Нарцис станал много красив младеж и много нимфи се опитвали да се домогнат до сърцето му, но той бил безразличен към всички. Но когато в него се влюбила нимфата Ехо, а той я отблъснал, тя го проклела. "-Дано се влюбиш, Нарцисе! И дано на тебе не отвърне с взаимност онази, която обикнеш!" Пожеланията на нимфата се сбъднали. Богинята на любовта Афродита се ядосала и го наказала. Нарцис умрял от любов по своя лик и се появил на повърхността на кристално чистата речна вода. На това място пораснали красиви бели и жълти цветя, които сега наричаме нарциси.

 

Автор: Михаела Радкова

Стажант