Еньовден – денят, в който цветята придобиват магична сила

Еньовден

Еньовден е – празникът на лечебните билки! Този магичен български празник е свързан с много поверия, в центъра на които са билките и цветята. Знаете ли какво го прави толкова вълшебен?

 

 Еньовден е български народен празник, който се чества на 24 юни всяка година. На този ден Православната църква отбелязва рождението на Св. Йоан Кръстител, наричан още Предтеча, тъй като прокарва пътя на учението на Христос. Празникът съвпада и с лятното слънцестоене, затова е наричан и Ден на слънцето.


На Еньовден започва далечното начало на зимата – казва се:  „Еньо си наметнал кожуха да върви за сняг“. Вярва се, че сутринта на празника, когато изгрява, Слънцето "трепти", "играе", и който види това, ще бъде здрав през годината. Хората вярват и че на Еньовден не трябва да се жъне, защото св. Еньо ще се ядоса на онзи, който вместо да го уважи, отиде да работи. На празника старите знахари отиват през нощта и наливат вода от някой планински извор. Това трябва да стане при пълна тишина, а водата наричат „мълчана“. Тя придобива свърхестествена сила, която обаче ще изчезне, ако някъде се чуе човешки глас.


Според поверието в нощта срещу Еньовден звездите слизат на земята и омайват тревите и цветята, придавайки им магическа целебна сила. Затова е най – добре те да се берат рано сутринта, преди изгрев слънце. Набраните билки трябва да са “77 и половина” — за всички болести и за “болестта без име”. Ето 7 от тях, които са не само лечебни, но и цъфтят с прекрасни цветове:

 

 

 

 

Еньовче 

Най-важно е сред билките да има еньовче. Именно то гони болестите и лошотиите. Има антимикробни, болкоуспокояващи, диуретични и кръвоспиращи свойства. Използва се срещу болести на гърлото, пресипване на гласа, срещу стомашни и чревни болки, при болезнена менструация, при чернодробни заболявания, срещу различни кожни заболявания и рани, както и при вторични инфекции на рани и други заболявания. С него могат да се правят чай, мехлеми, настойки и др.

 

 

 

 

 

 

 

 

Лайка

Чаят от лайка е не само вкусен, но и много полезен. В народната медицина лайката се използва при най- различни заболявания и е една от най-широко употребяваните билки при колики, при уртикария (чрез компреси), за гаргара при възпалителни заболявания на устната кухина (стоматити, гингивити), при лош дъх на устата, при гъбичкови възпаления на лигавицата на устната кухина и други. Има противовъзпалително, антисептично и омекчаващо действие.

 

 

 

 

 

 

 

 

Жълт кантарион

Съвсем лесно и достъпно бихте могли да придадете страховито усещане като украсите с изкуствена паяжина, а още по-добре ако прибавите и някое друго паяче или буболечка в нея. Тази декорация е подходяща за огледала, полилеи, както и за по-големи повърхности.

 

 

  

 

Бял равнец

 

Всички знаем, че е немислимо да пропуснем свещниците за Хелоуин. Намерете стар свещник със столче, на който да сложите високи черни свещи, добавете тиквен фенер и паяжини. Това успешно ще създаде мистична атмосфера и ще се почувствате като част от зловещ ритуал.

 

 

 

 

 

 

Цикория

Цикорията, наричана оше синя жлъчка, стимулира храносмилането, понижава нивото на кръвната захар, използва се за лечение на чернодробни и жлъчни заболявания. Като напитка има благоприятен ефект върху функционирането на нервната система, затова и е наречена здравословна алтернатива на кафето. Чаят от цикория спомага за намаляване на телесното тегло. Според народната вяра растенията, които имат син цвят, са закачени от синята дреха на Света Богородица.

 

 

 

 

 

Подбел

Подбелът действа противовъзпалително и отхрачващо при остри възпалителни процеси на дихателната система, успокоява кашлицата, кашличните пристъпи, особено нощем. Употребява се при бронхити, бронхиална астма, кожни обриви, ревматизъм и др. Подбелът може да се използва и в кулинарията. Младите листа се добавят в салати или към супи, а цветовете могат да бъдат намачкани, запържени или използвани като гарнитура. Преди бирата и виното също са се приготвяли с подбел.

 

 

 

 

 

 

 

Мащерка

Етеричното масло на билката мащерка, наричана още бабина душица, има много силно изразени антисептични / унищожаващи и предпазващи от микробите/ свойства, което обяснява много от приложенията на мащерката. Може да бъде изполвана външно за лечение на рани, но също и вътрешно за дихателни и стомашни инфекции. Изключително приятният аромат  на мащерката я прави широко прилагана подправка в кулинарията.

 

 

 

 

 

Билките и цветята, които се берат на Еньовден, се връзват на китки с червен конец или се сплитат на венец. Еньовските китки и венци се окачват на различни места из дома и през годината се използват за лек. Девойките слагат в косите си божур или невен, за да ги хареса техният избраник. А ние пък използваме цветята, за да творим. Чрез икебаната вдъхваме живот на цветята, а те на свой ред ни дават вдъхновение, спокойствие и красота.

 

Автор: Диана Станкова, Стажант