Божур

Знаете ли, кое е другото наименование на Божура?

Божурът (Paeonia) е от клас двусемеделни растения. Наричано още императорско цвете, растението впечатлява с кичести цветове и благоуханен аромат.

Повечето видове са многогодишни тревисти растения с височина 0,5 – 1,5 m, други са дървесни и представляват храсти с височина до 2 – 3 m.
Божурът е красиво цвете, отрупано с богати цветове в бяло, кремаво, жълто, оранжево, червено, лилаво, розово. Култивирано е преди повече от 4000 години. Смята се, че произлиза от Китай, където и до днес се ползва с уважение. Наричали го императорско цвете, защото владетелите украсявали градините си с него. В буквален превод от китайски, божур означава „най-красив“.


Хората вярват, че императорското цвете гони духовете и предпазва от зли очи. Наричат го също „срамежливо цвете“, защото легендите разказват, че в цветовете му се криели нимфи. В Китай носят цвят от божур като талисман за здраве и късмет, а букет от божур се подарява за щастливи поводи като знак за признателност и приятелство. Освен това ароматното растение е символ на успех и просперитет, привлича богатството и помага в професионалното израстване.

Китайците имат множество легенди и приказки за красивото цвете божур. Една от тях разказва, че съществувал навремето невероятно способен градинар, който съумял да създаде изключително красив сорт божури. Но както в всяка легенда съществувал зъл човек, който искал да развали всичко. Най-лошото – бил принц. Своенравният и разглезен владетел със злоба и злорада усмивка изпотъпкал цялата красива градина, която градинарят бил сътворил. Бедният човечец със сълзи на очите наблюдавал как цялата приказна хубост и труда му биват унищожавани. Гледайки от небесата, феята на Цветята не могла да се примири с това вероломство. Слязла тя на земята и само с един жест възстановила цялата красива градина, като дори добавила нови сортове прелестни божури, невиждани до него момент.
    

     Злият принц бил обзет от дива ярост и се разпоредил да затворят бедния градинар и да го хвърлят в тъмница, където да прекара часовете, оставащи до екзекуцията му, а на слугите било заповядано отново да съсипят градината. Подчинените тръгнали да изпълняват заръката на злия си господар, но в момента, в който посегнали към цветята, те изведнъж се превърнали в красиви девойки в чудни одежди. Вдигнали ръцете си те и се завъртели, широките им ръкави се разперили и понеже момичетата били безчет, образувала се вихрушка, която понесла и отвяла злия принц високо в небето. След секунди той паднал на земята и намерил смъртта си. Възхитената публика начаса освободила градинаря, който живял дълги години и радвал хората с изкуството и уменията си.


     В Китай божурът е символ на богатство, знатност и благополучие. Подарява се като знак на добри чувства и пожелания. Съществува поверие, че ако човек се сдобие с богатство и власт, то той задължително трябва да засее в градината си божури.

 

Автор: Каутар Тамим

Стажант Реклама

Miracle Works