Амарилис – Цветето на гордостта и блестящата красота

Амарилисът е цвете, което символизира гордост. Тъй като цветът му цъфти дълго време, той символизира постигането на успех в дълга и трудна борба.

Добре обгрижваната луковица на амарилиса може да допринесе за просперитета в дома много дълго време. Също така, това е цвете на решителност и сияйна красота.

 

Това също е цвете, което символизира признание за добре свършена работа. Когато това цвете е подарено на художник, това е начин за насърчаване на творчеството.

 

Формата на цвета на Амарилис е като камбана, тромпет или лилия. Но ако го гледате директно отпред, това е цвете, което има форма на звезда.

 

Ако имате амарилис в дома си, ще се радвате на красотата му много седмици. Периодът на цъфтеж продължава от края на декември до края на юни.

 

Амарилисът може да бъде отровен, но всъщност не самите цветове, а другите части на растението. Главно луковицата съдържа отровното вещество ликорин. Когато луковицата се приеме от хора или от животни например кучета, това може да причини повръщане, гадене или диария.

Някои специфични видове амарилис са използвани в народната медицина за лечение на рак.

 

Амарилисът е свързан най-вече с коледния сезон. Когато украсявате дома си с растения, амарилисът е добър избор. Известен също като коледната лилия, тя добавя радост в дома по време на Рождество Христово.